New audio message by ISIS Shaykh Abu Muhammad al-‘Adnani as-Shami – Apologies Amir al-Qa’ida

On May 11th the ideological strife between ad-Dawlat al-Islamiyya fi al-Iraq wa as-Sham (ISIS) and al-Qaeda (represented by Jabhat an-Nusra in Syria) reached a new summum. Shaykh al-‘Adnani, the official spokesman of ISIS, directed his last message not at Jabhat an-Nusra but adressed Shaykh Ayman az-Zawahiri, the general leader of al-Qaeda.

This post consists out of four parts:

 1. The audio
 2. Summary
 3. Arabic transcript
 4. Translation

مؤسسة الفرقان : عذراً أمير القاعدة

The Audio Message:

 

 

Summary:

As published by @FlashpointIntel

Al-Adnani: “because of al-Qaida” ISI in Iraq listened and didn’t target Iran & the Saudi monarchy “to preserve the unity of the mujahideen.”

Al-Adnani: “We have given allegiance to Allah to say the truth…because of Al-Qaida” ISI didn’t interfere in Egypt, Libya or Tunisia.

Al-Adnani to Zawahiri: In your testimonial you lied and gave people an illusion you exhausted yourself to prove & couldn’t prove & won’t prove.

Al-Adnani to Zawahiri: “you gave people the illusion about a matter in which you painted us as deceivers and dividers of the ranks.”

Al-Adnani to Zawahiri: To try and preserve the unity of mujahideen is one thing, and to enforce upon us an allegiance to you is another thing.

Al-Adnani to Zawahiri: you caused the shedding of mujahideen blood by accepting the allegiance of the deceiver & traitor Abu Muhammad Joulani.

Al-Adnani to Al-Zawahiri: “Apologies, Amir of al-Qaida, The Islamic State is not an al-Qaida branch and has never been one.”

Al-Adnani to Zawahiri: our allegiance to Al-Qaida was to unify the word of mujahideen…it wasn’t obligatory; it was compromise and modesty.

Al-Adnani to Zawahiri: What did you offer ISIL if you were truly its Amir? What did you supply it with? What did you hold it accountable for?

Al-Adnani to Zawahiri: you have two choices, either go on with your mistake, diving ranks of mujahideen in the world, or confess your mistake.

Al-Adnani claims that Zawahiri’s order to “establish an independent Sharia committee” to rule in the Syria infighting would be “impossible.”

Al-Adnani further rejects Zawahiri’s order to return to operating in Iraq, claiming that departure from Syria “would be semi-impossible.”

In his latest audio, ISIL’s al-Adnani demanded a clear statement from all the official al-Qaida branches, explaining their views of ISIL.

 

Arabic transcript:

بسم الله الرحمن الرحيم
مؤسسة الفرقان
تقدّم:
كلمةً للشيخ المجاهد: أبي محمّدٍ العدنانيّ الشامي
المتحدث الرسمي للدولة الإسلامية في العراق والشام –حفظه الله-
بعنوان:
((عُذراً أميرَ القاعدة))

الحمد لله القويّ المتين، والصلاة والسلام على مَن بُعث بالسيف رحمةً للعالمين.

أمّا بعد:
قالَ الله تبارك وتعالى: {وَقِفُوهُمْ إِنَّهُم مَّسْئُولُونَ} [الصافات : 24]
وقالَ تبارك وتعالى: {سَتُكْتَبُ شَهَادَتُهُمْ وَيُسْأَلُونَ} [الزخرف : 19]
وعن عبادة بن الصامت رضي اللهُ تباركَ وتعالى عنهُ قال:
((بايعنا رَسُول اللَّهِ ﷺ على السمع والطاعة في العسر واليسر، والمنشط والمكره، والأثرة علينا، وأن لا ننازع الأمر أهله، وأن نقول بالحق أينما كنا لا نخاف في اللَّه لومة لائم((.

أيها المجاهدون، أيها الناس:
أعيروا سمعَكُم، فإنّ حديثي لهُ ما بعدَه..
أعيروا سمعَكُم، أنقلُ لكُم بعضاً من كلام مشايخنا وقادتنا وأمرائنا قادة القاعدة، قاعدة الجهاد..
قال الشيخ الإمام المجدد أسامة بن لادن رحمه الله، في الخطاب الثاني والعشرين، وهو رسالةٌ إلى أهل العراق خاصة والمسلمين عامّة، قال فيها:
(فلو التزمَ الناسُ بجميع أحكام الإسلام إلاّ الالتزام بتحريم الربا مثلاً، وأباحوا البنوكَ الربوية، فإن دستور هذه الدولة يُعتبر دستوراً كفرياً، لأن هذا التصرّف يتضمن اعتقادَهُم عدمَ كمال الشريعة وكمال مُنَزّلها سبحانه وتعالى، ولا يخفى أنّ هذا كُفرٌ أكبر مُخرج من الملّة، فضلاً عن أنّ هذه الانتخابات تجري بأمر أمريكا تحت ظلّ طائراتها وقذائف دبّاباتها.
وبناءً عليه: إن كل مَن يشارك في هذه الانتخابات -والتي سبقَ وصفُ حالِها- عن عِلمٍ ورِضا، يكونُ قد كفرَ باللهِ تعالى، ولا حولَ ولا قوّة إلاّ بالله.
وينبغي الحذرُ من الدجّالين الذين يتكلّمون باسم الأحزاب والجماعات الإسلامية، ويحثّون الناس على المشاركة في هذه الردّة الجموح، ولو كانوا صادِقين لَكانَ همّهُم في الليل والنهار إخلاصَ الدينِ للهِ تعالى والتبرّؤ من الحكومة المرتدّة وتحريضَ الناس على جهاد الأمريكيين وحلفائهم، فإن عجزوا فليُنكروا بقلوبهم وليتجنّبوا المشاركة في برامج المرتدّين أو القعود في مجالس الردّة، وكلُّ ما ذكرناهُ عن العراق ينطبق تماماً على الوضع في فلسطين، فالبلاد تحت الاحتلال، ودستور الدولة وضعيٌّ جاهلي الإسلامُ منهُ بريء، والمرشّح محمود عبّاس بهائيٌّ عميلٌ كافر) انتهى كلامه رحمه الله
وقال الشيخ أبي يحيى الليبيّ رحمه الله مُخاطِباً علماء السوء:
(فأي مصلحة هذه التي عقدت ألسنتكم عن النطق بكلمة الحق، ولا زلتم تزعمون مراعاتها، وطاغيةُ بلاد الحرمين يسوقُ الناس إلى الكفر والردة السافرة سوقا حثيثاً؟!).
وقال في خُطبةٍ لعيد الأضحى:
(لا بدّ من اعتزال الكفَرة، لا بدّ من مقاطعتهم، لا بدّ من البراءة منهم، لا بدّ أن يعرفوا أنّنا على سبيلٍ وهُم على سبيل، نحنُ في شقٍّ وهُم في شقّ، نحنُ في طريقٍ وهُم في طريق، أمّا الاختلاطُ والامتزاج والتلاعبُ بأحكام الشرع وألفاظه، فهذه ستؤدّي إلى ضلالٍ كبير وإلى فسادٍ عريض).
وقال:
(إمّا أن يتغلّب أهل الإيمان على أهل الكفر ويقهرونهم ويُدخلونهم في دين الله عزّ وجل، أو أن يُعطوا الجزيةَ عن يدٍ وهُم صاغرون، وإمّا أن يتغلّب أهل الكفر على أهل الإيمان، أو أن يهاجرَ ويخرجَ أهلُ الإيمان من بلاد الكفر، وتلكَ هي الهجرة) انتهى كلامُه.
رحمكَ اللهُ يا شيخ، تلكَ هي الهجرة، وهذا هو الدين القويم.
وقال سليمان بو غيث في خطبةٍ عنوانها “المرتدون في الكويت”:
(أقولُ لهذا: يا مرتدّ، إذا كنتَ أنتَ ضد أسلمة الدولة، وضد أسلمة نظام الحُكم في هذا البلد، فأنا ضدّ نظام الحُكم كلّه في هذا البلد، وأنّ الدستورَ في هذا البلد الذي تتمسّك به تحتَ نِعالي وحذائي، لا بل واللهِ أتنزّه أن يدوسَهُ حِذائي فيتنجَّس، وإنّما أُلقيهِ في المزابل.
واعلَم أنَّ الدستورَ الكويتيَّ كافِر، كافِر، كافِر. والذي يحكمُ بهذا الدستور كافر. واللهِ لَن أتنازلَ عن هذه الكلمة، واللهِ لَن أتنازلَ؛ الذي يحكمُ بهذا الدستور كافر) انتهى كلامُه.
وقالَ الشيخ أبو مصعب الزرقاويّ رحمه الله عن منهج الديمقراطية وأهله:
(فلهذه الدواعي وغيرها؛ أعلَنّا الحربَ اللّدود على هذا المنهج الخبيث، وبينّا حكم أصحاب هذه العقيدة الباطلة، والطريقة الخاسرة. فكلُّ من يسعى في قيام هذا المنهج بالمعونة والمساعدة فهو مُتَوَلٍّ لهُ ولأهله، وحُكمُهُ كحُكم الداعين إليه والمظاهرين له. والمرشَّحون للانتخابات هم أدعياء للربوبية والألوهية، والمنتخبون لهم قد اتّخذوهم أرباباً وشركاء من دون الله، وحُكمُهُم في دينِ الله: الكفرُ والخروجُ عن الإسلام.
اللهم هل بلغت… اللهم فاشهد) انتهى كلامه رحمه الله.
هذه قاعدةُ الجهاد التي عرفناها، وهذا منهجُها، ومَن بدّلهُ استبدلناه.
هذه القاعدة التي أحببناها، هذه القاعدة التي والَيناها، هذه القاعدة التي ناصَرناها.
هذه هي القاعدة، هذه هي القاعدة التي أرعبَت أُمَمَ الكُفرِ وأقضّتْ مضاجع الطواغيت.
هذه هي القاعدة التي جرَت في دمائنا وسكنَت شغاف قلوبنا، فعزّرنها ونصرناها ووقّرناها وبجّلناها وعظّمناها، وباتَت أنفسُنا لا تُطاوعُ غيرَ قيادَتِها.
قادتُها هُم الرموز، لا نسمحُ لهاجسٍ مجرّد هاجسٍ أن يُراوِدَ أعماقَ أحدِنا فيطعنُ في رمزٍ من رموزِها، أو يُشنّعُ بكلمةٍ على قائدٍ من قاداتِها أو ينتَقِص.
نعَم.. لماذا؟ لأنّهم أصحاب السبق، لأنهم أصحاب الفضل، لأنهم أصحاب التضحيات، لأنهم رموز الأمّة وأئمّتها في هذا العصر، المجدّدون.
هذه علاقتنا بالقاعدة، قاعدة الجهاد.
ولأجل هذا أرسلت الدولة عبر أبي حمزة المهاجر رسالةً لقيادة القاعدة تؤكّد فيها ولاء الدولة لرموز الأمّة المتمثّلين بالقاعدة، وتُخبرهم أنّ الكلمةَ لقيادة الجهاد في العالم لكُم، برغمِ حلّ تنظيمكم على أرض الدولة، تبقى الكلمة لكُم حفاظاً على وحدة كلمة المجاهدين، ورصّ صفوفهم.
ولأجلِ ما ذكرنا كلّه، ظلّ أمراء الدولة الإسلامية يُخاطبون قاعدة الجهاد خِطابَ الجنود للأمراء، خطاب التلميذ لأستاذه، والطالب لشيخه، خطاب الصغير لكبيره.
وظلّت الدولة الإسلاميّة تلتزم نصائح وتوجيهات شيوخ الجهاد ورموزه، ولذلك لم تضرب الدولة الإسلامية الروافض في إيرانَ منذ نشأتِها، وتركت الروافض آمِنين في إيران، وكبحَت جِماح جنودها المستشيطين غضباً، رغمَ قدرتها آنذاكَ على تحويل إيرانَ لِبُرَكٍ من الدماء، وكظمَت غيظَها كلّ هذه السنين تتحمّل التُّهَمَ بالعمالة لألَدِّ أعدائِها إيران لعدم استهدافها، تاركةً الروافض ينعمون فيها بالأمن امتثالاً لأمر القاعدة للحفاظ على مصالحها وخطوط إمدادها في إيران.
نعم، كبحَت جِماحَ جنودها وكظمَت غيظَها على مدار سنين حفاظاً على وحدة كلمة المجاهدين ورصّ صفّهم.
فليسجّل التاريخ أنّ للقاعدة دَينٌ ثمينٌ في عنُقِ إيران.
نعم.. وبسبب القاعدة أيضاً لم تعمَل الدولة في بلاد الحرَمين، تاركةً آل سلولٍ ينعمون بالأمن، مستفردين بعلماء الأمّة هناك وشباب التوحيد الذين ملأت بهم السجون.
وبسبب القاعدة لم تتدخل الدولة في مصر أو ليبيا أو تونس، وظلت تكظم غيظها وتكبح جماح جنودها على مر السنين، والحزن يملأ أركانها وربوعها لكثرة استغاثة المستضعفين بها، والعلمانيون يُنصّبون طواغيت جدد أشدّ كفراً من سلفهم في تونس وليبيا ومصر، والدولة لا تستطيع تحريك ساكِن لتوحيد الكلمة حول كلمة التوحيد، لعدم مخالفة رموز وقادة الجهاد المتمثلين بالقاعدة التي تولّت الجهاد العالمي وحملَت على عاتقها العمل في تلك البلاد.
عذراً أميرَ القاعدة
عذراً أيها الدكتور..
لقد بايَعنا اللهَ على أن نقول الحقّ حيثُما كنّا لا نخاف في الله لومة لائم.
إنّك في شهادتك الأخيرة لبّستَ على الناس، وأوهمتَهُم أمراً أجهدْتَ نفسكَ لإثباتهِ ولَم تُثبته، ولَن تُثبتَه، إذْ تعسَّفتَ في إخراج مقاطع من رسائل سرّية على الإعلام لتحمّلنا جُرماً أنتَ اقترفتَهُ وتولّيتَ كِبرَه، وأنتَ مَن يُسأل عنه ويتحمل وزره.
أجهدْتَ نفسكَ لتلبّس على الناس وتوهمهم أمراً تضعُنا به موضع الناكثين الغادرين الخائنين الشاقّين صفَ المجاهدين، ليسَ لجنديٍّ صغيرٍ مثلي أن يردّ على مثلك، على أمير القاعدة، ولكن لصاحب الحقّ مقال، وإنّنا –والله يعلم- كَم يعصر الألم قلوبَنا وتلفحُها المرارةُ ونحنُ نردُّ عليك.
عذراً أمير القاعدة
أنْ نتواضع لكُم طواعيةً فنلتزم بالجماعة، ونحرص على توحيد كلمة المسلمين، ولمّ شمل المجاهدين ولو على حساب حقوقنا وتنازلاتنا شيء، وأن تُلزمنا جرّاء ذلك ببيعةٍ وتبعيّةٍ لكُم فتُحمّلنا جُرمَ شقّ صف المجاهدين وسفك دمائهم الذي تسبّبتَ أنتَ بهِ بقبولك بيعة الخائن الغادر الناكث شيءٌ آخر.
عذراً أمير القاعدة
الدولةُ ليست فرعاً تابعاً للقاعدة، ولم تكن يوماً كذلك، بل لو قدّر اللهُ لكم أن تطؤوا أرض الدولة الإسلامية، لَما وسعكم إلاّ أن تبايعوها وتكونوا جنوداً لأميرها القرشيّ حفيد الحسين، كما أنتم اليوم جنودٌ تحت سلطان المُلاّ عمر، فلا يصحّ لإمارةٍ أو دولةٍ أن تُبايع تنظيماً.
عذراً أمير القاعدة
عذراً أيها الدكتور..
إن كلّ ما ذكرتَهُ في شهادتنا ليسَ فيه ما يُثبت ما أجهدتَ نفسكَ لتثبته وعجزتَ عن إثباته، ولو كانَ موجوداً لأجبتَ مَن وصفتَهُ بالمهاجر الصابر بكلمةٍ واحدة، ولتجنّبتَ أن تأتي بالإعلام بِما تنهى عنه، فعجباً عجباً..
بينما عندنا الإثباتات خلاف ذلك من أفواه قادة الدولة والقاعدة، وأنتَ على رأسهم، فمن فِيكَ سمع العالم أنّ التنظيم حُلّ في العراق وبايعَ الدولة وانخرطَ فيها.
إنّ كل ما ذكرتَ من شهادتك صحيح، بل وأزيدُكَ عليه أننا كنّا ولحينٍ قريب نُجيبُ مَن يسألنا عن علاقة الدولة بالقاعدة بأنّ علاقتها علاقة الجنديّ بأميره، ولكنّ هذه الجنديّة يا دكتور لجعل كلمة الجهاد العالميّ واحدة، ولم تكُن نافذةً داخل الدولة، كما أنّها غير مُلزمةٍ لها، فإنّما هي تنازلٌ وتواضعٌ وتشريفٌ وتكريمٌ لكُم مِنّا، وعندنا من الوقائع والأحداث والشهادات المشابهة لشهادتك الأضعاف تُثبت طبيعة هذه العلاقة، وأنّها ليسَت نافذةً داخل الدولة.
مثال ذلك: عدم استجابتنا لطلبك المتكرّر بالكفّ عن استهداف عوام الروافض في العراق بحكم أنهم مُسلمون يُعذَرون بجهلهم، فلو كُنّا مبايعين لك لامتثلنا أمركَ حتّى ولو كُنّا نخالفك الحكمَ عليهم والمُعتقدَ فيهم، هكذا تعلّمنا في السمع والطاعة، ولو كنتَ أمير الدولة لألزمتَها بطلبك ولعزلتَ مَن خالفَك، بينما امتثلنا لطلبكُم بعدم استهدافهم خارج الدولة في إيران وغيرها.
ومثال ذلك: أنك لم تسألنا يوماً -ومَن قبلَك-: كَم عدد جنودكم؟ ما هو سلاحُكم؟ من أينَ تمويلكُم؟ من أين تتسلّحون؟ هل عندكم ما تأكلون؟ مَن هُم أُمراؤكم؟ مَن هُم وزراؤُكم، وُلاتُكُم، قُضاتُكم، عُلماؤكم؟ ما هي مشاكلكم؟ ما هي مُعاناتكُم؟
قُل لي بربّك: ماذا قدّمتَ للدولة إن كُنتَ أميرَها؟ بماذا أمدَدّتها؟ عَن ماذا حاسبتَها؟ بِمَ أمرتَها وعمَّ نهيتَها؟ مَن عزلْتَ ومَن وَلّيتَ فيها؟
لم يحدث شيءٌ من هذا أبداً.
فلَكِ اللهُ أيّتها الدولة المظلومة!

ومثال ذلك أيضاً: أنكَ لم تُخاطبنا ولا مَن قبلكَ يوماً خطاب الأمير لجنديّه أو بصيغة الأمر أبداً، لم تُخاطبنا ولا مَن قبلكَ بصيغة الأمر إلاّ بعدَ أن فجّرتَ الكارثةَ في الشام وفجعتَ الأمّة بقبولكَ بيعةَ الخائن الغادر.
لقد وضعتَ نفسكَ اليومَ وقاعدتَكَ أمامَ خيارين لا مناصَ عنهُما:
إمّا أن تستمرّ على خطئك وتُكابر عليه وتُعانِد، ويستمرّ الانشقاق والاقتتال بين المجاهدين في العالم.
وإمّا أن تعترف بزلّتك وخطئك فتُصحّح وتستدرك.
وها نحنُ نمدُّ لكَ أيدينا من جديد لتكونَ خيرَ خلَفٍ لخير سلَف، فقد جمعَ الشيخُ أسامة المجاهدين على كلمةٍ واحدة، وقد فَرَّقْتَها وشققتَها ومزّقتَها كُلَّ ممزّق.
نمدّ لكَ أيدينا من جديد وندعوكَ:
أوّلاً: للتراجع عن خطئك القاتل وردّ بيعة الخائن الغادر الناكث، فتُغيظ بذلك الكفّار وتُفرح المؤمنين وتحقن دماء المجاهدين، فأنتَ مَن أحزَنْتَ المسلمين وشَمَّتَّ الأعداء بالمجاهدين إذْ أيّدْتَ غدرةَ الغادر ونصرْتَها، فأحرقْتَ المُهَجَ وأدميتَ القلوب، أنتَ مَن أوقدَ الفتنة وأذكاها ، وأنتَ مَن تُطفؤها إن أردتَ إن شاء الله.
فراجِع نفسك وقِف موقِفاً لله تُصلِح بهِ ما أفسدتَ.
وندعوكَ ثانياً لتصحيح منهجك بأن تصدعَ بتكفير الروافض المشركين الأنجاس، وتصدع بردّة الجيش المصري والباكستاني والأفغاني والتونسي والليبي واليمني وغيرهم من جنود الطواغيت وأنصارهم، واستبدال نعتهم بالمتأمركين وغيرها من النعوت، وتُسمّيهم بما سمّاهم به ربّ العالمين: بالطواغيت والكفّار والمرتدّين، وعدم التلاعب بالأحكام والألفاظ الشرعية كقولك: الحكم الفاسد، والدستور الباطل، والعسكر المتأمركين.
كفاك حتّى لا تؤدي إلى ضلالٍ كبيرٍ وفسادٍ عريض كما أوصانا وحذّرنا الزرقاويّ والليبيّ أمراء القاعدة رحمهما الله، وأن تدعوَ المسلمين لجهاد وقتال أولئك كلّهم دعوةً صريحة بنبذ الألفاظ والمصطلحات الدخيلة على المجاهدين كالمقاومة الشعبية والانتفاضة الجماهيرية والحركة الدعوية والشعب والجماهير والكفاح والنضال وغيرها.. بألفاظ الجهاد الشرعية الواضحة، والدعوة الصريحة لحمل السلاح ونبذ السلميّة وخصوصاً في مصر لقتال جيش الردّة، جيش السيسي فرعون مصر الجديد، وإلى التبرؤ من مرسي وحزبه والصدع بردّته وكفاكَ تلبيساً على المسلمين، نعَم.. مرسي المرتدّ الطاغوت الذي خرجَ بنفسه على رأس جيشه إلى سيناء، لا لحرب اليهود، بل لحرب المجاهدين الموحّدين هناك، فدكَّ بطائراته ودباباته بيوتهم وبيوتَ المسلمين، نعَم.. ذلك الطاغوت الذي من شدّة حقده على المجاهدين الموحّدين عيّن قاضياً نصرانياً صليبياً ليحكم على مَن أُسِرَ منهم، وطبعاً جاء الحُكم بالإعدام، فوقّع عليه ذلك المرتدّ الطاغوت ليشفي غليله منهم، فعلامَ لم تُنكِر عليه، ولم تدعُ للقصاص منه؟! بل صوّرتَهُ مظلوماً وترفّقْتَ بِه، ودعوتَ له! أم أنّك راضٍ عن فعلهِ ودستورهِ الذي حكمَ به؟ وما سفكَه من دماء المجاهدين المرابطين الموحّدين في سيناء، ولا نحسبُكَ كذلك.
فبَيِّنْ فقد خسرتَ رأسَ المال ولم تربَح!
فهيّا توكَّلْ على الله واتّخِذْ هذا القرار، ولا تُضيّع إرثَ أُسامة، فما دعوناكَ إلاّ لأمورٍ شرعية، بل واجبةٍ عليك.
هيّا كي تكونَ حكيماً، اتخذ قراراً يرفعُ اللهُ بهِ قدرَكَ في الدنيا والآخرة بإذن الله وتوفيقه، وتتصدّى به لأعداء الإسلام، وتُطفئ به الفتنة التي كنتَ سببها، نعَم أنتَ سببها إذْ جعلتَ من نفسكَ وقاعدتكَ أُضحوكةً ولعبةً بيدِ صبيٍّ غِرٍّ خائنٍ ناكث للبيعة لم ترَهْ، وتركتَهُ يلعبُ بكُم لعبَ الطفل بالكرة، فأذهبْتَ هيبتَك، وأضعْتَ تاريخَكَ ومجدَك، فبادِر واحذَر من خاتمة السوء.
عذراً أميرَ القاعدة
فهذا ما يُقالُ عنك، هذا ما يتحدّث به المجاهدون من المهاجرين والأنصار، فبادِر فمازالت أمامك فرصة، إن انتهزتَها عندها فقط تكونُ حكيماً وشيخاً وقائداً ورمزاً.
وعذراً أميرَ القاعدة
مازالَ عندنا من الأسئلة ما يحتاجُ لإجابتكُم ولا يضرّكم أن تُجيبوا إن كانَ لنا عندكُم أيضاً حقُّ الأخوّة، ولِتُزيلوا اللَبْسَ الذي حصلَ للناس جرّاء شهادتكم الأخيرة، ولعلَّ إجابتكم تكون سبباً لوقف نزيف الدم بين المجاهدين.
فنسألُكَ باللهِ عليك أن تذكرَ لنا أدنى مقوّمات الدولة التي قِيلَ لكَ أنّها لم تتوفّر عندنا، فلعلّنا نبيّنها لكَ إن جهِلتَها، أو نحقّقها إن فقدناها.
ونسألُك: مَن هُم أحفاد ابن ملجم الذينَ ذكرتَهُم في خطابٍ سابق، ودعوتَ الأمّة للحشد ضدّهم؟ مَن هُم الذينَ يجب على كلّ المسلمين أن يتصدّوا لهم ويشكّلوا رأياً عاماً ضدّهم؟ مَن هُم الخلَفُ لقتلة عثمان؟ نرجو أن توضّح توضيح الشجعان، فإنّ جنودك في الشام من جبهة الجولاني وحلفائهم من جبهة الضرار والمجلس العسكري الكفريّ وباقي الصحوات فهِموا أنّ المقصودَ هُم جنود الدولة الإسلامية فامتثَلوا جميعهُم لأمرِك، واستحلّوا دماء المهاجرين والأنصار بكلامك، فإن لم تكُن عنيتَ جنودَ الدولة وأميرَها فنُطالبك بتبيين ذلك عاجلاً لحقن دماء المجاهدين التي تُسفك بسببك. نعم بسببكَ أنتَ وحكمتِك!
مَن هو حفيد ابن ملجم الذي ذكرتَه، ومَن هُم الحروريّة الذين ذكرهم آدم الأمريكي؟
وإن كانت الدولة المعنيّة، فلنا سُؤالٌ آخر ينتظر إجابةً حكيمة..
إئذا بقينا في الشام كُنّا من الخوارج والحشّاشين والحروريّة الذين “سيخيبُ في أرض الشآم حفيدهُم”.
وإذا انسحبنا للعراق مستسلمين هاربين صرنا على السنّة أحفاد الحسين مُجاهدين:
من معشرٍ حبّهم دينٌ وبغضهُمُ – كُفرٌ وقُربهُمُ مَنجًى ومُعتصَمُ
ثمّ إنّا نُطالبكَ حينها بالدليل..
فإن قُلتَ قتلتُم فلاناً أو فلانا.. قُلنا قتَلوا مِنّا أضعافاً ولم تَصِفهُم بما وصفتَنا ولم تَبكِ على أحدٍ مِنّا. ثمّ إنّ هذا ليسَ بدليل.
وإن قلتَ: تُقاتِلونَ فئاتٍ مُسلمة.. قُلنا: هُم واللهِ بدؤونا بالقتال، ثمّ ولوَلوا شاكين باكين حينَ رددْنا عاديتَهُم، ولازِلنا المدافعين. فلماذا لم تصِفهُم بما وصفتَنا؟ ثمّ ليسَ هذا أيضاً بدليل.
وأمّا المحكمة المستقلة التي تطالب بها فنقول لك: إنّ هذا أمرٌ غيرُ ممكن، بل مستحيل، بل هوَ طلبٌ تعجيزيّ من ضرب الخيال.
لماذا؟..
لأنكَ شققت المسلمين شقّين لا ثالثَ لهُما؛ شقّ مع الدولة وأنصارها، وشقّ مع الفرق المُطالبة بالمحكمة المستقلّة، فلا توجد على وجه الأرض هيئةٌ مؤهَّلَةٌ مستقلّة يرضى بها الطرفان.
ثمّ ألا أدلّكم على خيرٍ وأيسَرْ؟
أمرٌ لو يفعلهُ المسلمون أفلَحوا كلّ الفلاح، أليسَ في المسلمين رجلٌ صالِح؟ أليسَ في المسلمين رجلٌ مُؤهَّل؟
أليسَ في المسلمين على وجه الأرض رجلٌ رشيد يختاره المسلمون فيُعلِنَ على الملأ كفرَهُ بالطاغوت والبراءة من الكفر والشرك وأهله ويُعلن بغضاءَهُ لهُم وحربَهُ عليهِم، فنُبايعه على ذلك وننصّبه خليفة، فنُقاتِلُ مَنْ عصاهُ بمن أطاعَه، في العراق والشام والجزيرة ومصر وخراسان والأرض جميعاً، فنُنهي هذا التشرذم وهذا الاختلاف، ونُفرِحَ المؤمنين ونُغيظ الكافرين، فلا تبقى إمارةٌ شرعيّةٌ غيرُه.
هذا هو الحلّ، ولا حلّ سواه، فيكون أوّل واجبٍ لذلك الخليفة تشكيل تلك المحكمة التي تدعونا لها، هذا هو الحل الوحيد، وهذا حلٌّ يسير لا يُوجد أيُّ مانعٍ شرعيٍّ يحولُ دونَه، بل هو واجب العصر الذي يتخلّفُ عنه المسلمون، هذا هو داؤنا ودواؤُنا.
وأمّا عن مناشدتكَ لنا الانسحاب من الشام فلن نُعيد ونكرّر بأنّ هذا أمرٌ شبه مستحيل، غيرُ مُمكنٍ لا شرعاً ولا عقلاً ولا واقعاً، ولن نقول أن الشام باتَت اليوم أشدُّ حاجةً للدولة من الأمس غداة مهادنة النصيرية وبيعهِم المناطق، ولَن نقول أن المناطق التي تسيطر عليها الدولة الإسلامية في سوريا أكبر من المناطق التي تسيطر عليها جميع الفصائل والجماعات والأحزاب بمللها ونحلها، وأنّهُ لا حُكم في مناطق الدولة لغير الله تُقامُ فيها حدودُه، ولا سُلطانَ لغيرِ شرعِه؛ تُقامُ الصلاة وتُؤتى الزكاة، ويُؤمَر بالمعروف ويُنهى عن المنكر، بعزّ عزيزٍ أو بذلِّ ذليل، وإن رغمَت أنوف. وقد حلَّ في ربوعها الأمنُ والأمان بفضل الله وحده.
لن نقولَ هذا..
ولكن نقول: لئن رضيَ تنظيم القاعدة أن ينسحب المجاهدون طواعيةً من أرضٍ يحكمونَ فيها بشرع الله ويُقيمونَ حدودَه ويُسلّمونها على طبقٍ من ذهبٍ لائتلافِ الجربا وصناديق اقتراعِه وهيئة سليم إبليس ومجلسه وعصابات حيّاني وعفش ومُجرمي جمال والزنكي والجبهة السلوليّة وسروريّها وجبهة الخائن الغادر ولصوصها وضباعِها.. لئن رضيَت القاعدة بهذا، فإنَّ ربَّنا ودينَنا يأبى ذلك!
ونقول: لئن دعوتَنا للاقتداء بالحسَن، فأينَ هو معاويةُ رضي الله تعالى عنهُما؟!
فلو كانَ عندَنا يزيدٌ لَكُنّا قد سلّمناه، فما بقيَ في جبهة الخائن الغادر الناكث من القادة إلاّ الضباع.
ثمَّ فلتَعْلَم أنّ ألفَ قِتلةٍ حسينيّة أحبُّ لجنود الدولة الإسلامية من تَرْكِ شِبرٍ واحدٍ يُحكّمون فيهِ شرعَ الله.
ثمّ إنّ الحسَنَ والحُسين كلاهُما سيّدا شبابِ أهلِ الجنّة رضي الله تعالى عنهُما.
ثمّ لقد تركنا لكُم الساحاتِ في تونس ومصر وليبيا فأسلمتُموها عجزاً لصناديق الاقتراع.
أقلّوا عليهم لا أبا لأبيكُمُ – مِنَ اللومِ أو سُدّوا المكانَ الذي سَدّوا
هذا.. وننتظر ردَّكُم الحكيم الذي تُزيلونَ به اللَبْسَ الذي تسبّبَه خطابُكم الأخير، يعلمُ به الجميعُ موقفَكُم بوضوح.
وعُذراً عُذرا.. عُذراً أميرَ القاعدة..
فإنّ جنودَ جبهة الجولانيّ وجنودَ جبهة أبي خالدٍ السوريّ باتوا يقولونَ بعدَ تصريحاتكُم الأخيرة: خَرَّفَ الشيخ! وعُذراً على هذا النقلِ الصريح، فإنّهُ من أوساطهِم.
ويا أيّها المجاهدون:
إنّ خلاصةَ الأمر أنّ الخلافَ بين الدولة الإسلامية وبين قيادة تنظيم القاعدة خلافٌ منهجيّ كما قالَ أميرُ التنظيم في لقائه الأخير مع مؤسسة السحاب، هذه هي القضيّة وليسَ بيعَةُ مَنْ لِمَنْ ومرجعيّة مَن لمَنْ، والتي أجهدَ أميرُ تنظيم القاعدة نفسَهُ لإثباتِها ولَم يُثبِتْها، ولَن يُثبِتَها.
وأنّهُ لمّا كانت الدولة الإسلامية جُزءاً من الجهاد العالميّ، وكان لا بدَّ للجهاد العالمي -تديُّناً- من رأسٍ يُديرُه، وكانَ قادةُ القاعدة رحمهم الله هُم رموز الجهاد في هذا العصر وأصحاب السّبقِ والفضل، تركَت لهُم الدولةُ قيادةَ الجهاد في العالم توقيراً واحتراماً وتقديراً وتبجيلاً وتكريماً وتشريفاً وتعزيراً، فلَم تتجاوز عليهم أو تخالفهم في سياسةٍ خارج مناطقها، وخاطبَتْهُم خطابَ القادةِ والأمراء.
وهُم أيضاً لَم يُلزِموها أمراً في شأنها الداخليّ، وإنّما كانَ قولُهُم رحمهُم الله: الشّاهدُ يرى ما لا يراهُ الغائِب.
حتّى جعلَ الدكتور الظواهريُّ اليومَ ومَن معهُ من المتنفّذين الدولةَ فرعاً لقاعدتهم، وأرادوها على منهجهم الذي ظلّ مدفوناً مكبوتاً داخل القاعدة، ولَم يظهر إلاّ بعدَ تولّي الظواهري وخلوّ الساحة للأمريكيّ.
فلمّا أبَت الدولةُ ذلكَ المنهج الذي طالبْنا الظواهريَّ بتغييره، شَنّوا عليها حرباً، ولم يجدوا ذريعةً وغطاءً لتلك الحرب إلاّ تُهمةَ الخوارج التي يُقاتِلُنا بها علماء الطواغيت والسلاطين.
وعليه:
نُطالِبُ جميعَ أفرع القاعدة في كلّ الأقاليم ببيانٍ رسميٍّ وموقفٍ واضحٍ وصريح:
ما هوَ اعتقادكُم في منهج الدولة الإسلامية؟ وما هو حكمكُم عليها؟
هل هيَ من الخوارج الحروريّة، بل أشَرّ! تُنافقُ الناسَ وتستخدم التقيّة وتُقاتل لأجل الحُكم والمناصِب، وحالُها مع قادة الجهاد كحالِ ابنِ مُلجِمْ؟ وأنَّ منهجَها ظلاميٌّ واجبٌ على المسلمين حربُهُ واستئصالُهُ منَ الشّام؟
بياناً تُكتَبُ فيهِ شهادتكُم وتُسأَلونَ عنهُ في موقفكُم بينَ يدَي الله.
واعلَموا أنَّ صَمتَكُم كلام..
{وَقِفُوهُمْ إِنَّهُم مَّسْئُولُونَ}
{سَتُكْتَبُ شَهَادَتُهُمْ وَيُسْأَلُونَ}

لو وَسِعَنا السكوت لسكَتنا.. لو وَسِعَنا التلطُّفُ لَتَلَطّفْنا.. لو وَسِعَنا اللِّيْنُ لألَنّا.
فلا يلومَنّنا أحد، فإنّما نحنُ مُدافِعون وأصحاب حقّ.
ولا يقولَنّ أحدٌ إنّنا نُظهِرُ في الإعلام ما يجبُ ألاّ يظهر.. فلم نُظهِر شيئاً إلاّ رَدّاً ودفاعاً لا بُدّ منه على ما يُظهِرُ غيرُنا.
نَعُـمُّ أُنَاسَنَـا وَنَعِفُّ عَنْهُـمْ… وَنَحْمِـلُ عَنْهُـمُ مَا حَمَّلُوْنَـا
نُطَـاعِنُ مَا تَرَاخَى النَّاسُ عَنَّـا… وَنَضْرِبُ بِالسِّيُوْفِ إِذَا غُشِيْنَـا
بِسُمْـرٍ مِنْ قَنَا الخَطِّـيِّ لُـدْنٍ… ذَوَابِـلَ أَوْ بِبِيْـضٍ يَخْتَلِيْنَـا
كَأَنَّ جَمَـاجِمَ الأَبْطَالِ فِيْهَـا… وُسُـوْقٌ بِالأَمَاعِـزِ يَرْتَمِيْنَـا
نَشُـقُّ بِهَا رُؤُوْسَ القَوْمِ شَقًّـا… وَنَخْتَلِـبُ الرِّقَـابَ فَتَخْتَلِيْنَـا
وَرِثْنَـا المَجْدَ قَدْ عَلِمَتْ مَعَـدٌّ… نُطَـاعِنُ دُوْنَهُ حَـتَّى يَبِيْنَـا
بِشُبَّـانٍ يَرَوْنَ القَـتْلَ مَجْـداً… وَشِيْـبٍ فِي الحُرُوْبِ مُجَرَّبِيْنَـا
حُـدَيَّا النَّـاسِ كُلِّهِمُ جَمِيْعـاً… مُقَـارَعَةً بَنِيْـهِمْ عَـنْ بَنِيْنَـا
أَلاَ لاَ يَعْلَـمُ الأَقْـوَامُ أَنَّــا… تَضَعْضَعْنَـا وَأَنَّـا قَـدْ وَنِيْنَـا
اللهمّ يا مَن تعلمُ المُفسِدَ من المُصلِح، و الطالِح منَ الصالِحَ، عليكَ بالمنافقين والخائنين والغادرين، افضحهم على رؤوس الأشهاد وأرِنا فيهم العجائب.
اللهم احفظ عبادَك المجاهدين في كلّ مكان، اللهم مَكِّن لهم، اللهم انصرهُم نصراً مؤزّراً وافتح لهُم فتحاً مُبينا، اللهمّ فكّ أسراهم، وداوِ جرحاهم، وعافِ مُبتَلاهم، وتقبَّل قتلاهُم.
والحمد لله ربّ العالمين

Translation:

Al-Furqan Media Foundation presents – A speech by Shaykh Abū Muḥammad Al-ʿAdnānī Ash-Shāmī, the official spokesman of the Islamic State of Iraq and Ash-Shām (may Allah protect him)

bnz1bb-cqaas_g1_jpg_large_small.jpg

Apologies, Amīr of Al-Qāʿidah
[عذراً أمير القاعدة]

All praise is to Allah, the Mighty, the Strong, and may blessings and peace be upon the one sent with the sword as a mercy to the worlds

As to what follows

Allah the Blessed and Exalted said, “And stop them; indeed, they are to be questioned.” [37:24]

And He the Blessed and exalted said, “Their testimony will be recorded, and they will be questioned.” [43:19]

And ʿUbādah bin aṣ-Ṣāmit narrated, “We swore allegiance to the Messenger of Allah to hear and obey in times of difficulty and in ease, in enthusiasm and reluctance, to endure upon whatever impacted us, and not to dispute about the rule with the people of command, to say what was right wherever we were, and to fear not in the way of Allah from the blame of the blamers.” [Sahih al-Bukhari 7199]

O Mujāhidīn, O people, lend your ears, for verily my speech for there is more that I have to say

Lend your ears, I shall convey to you some of the words of our shaykhs (elders), our leaders, our Amirs, the leaders of Al-Qaidah, the base of the Jihad

The Shaykh Al-Mujaddid (renewer of the Religion) Usamah bin Ladin, may Allah have Mercy upon him, in the 22nd speech, which was a message to the people of Iraq specifically and to the Muslims generally; said, “If the people were to commit to all of the rulings of Islam except for example committing to the command forbidding Riba (usury), and they allowed Riba-based banks, then the constitution of such a state is to be considered as a constitution of disbelief, for this action implies that they believe the Shari’ah to be incomplete in perfection and that they lack belief in the perfection of the One that revealed it, Glorious and Exalted is He. It is not a secret that this is kufr akbar (major disbelief) which causes one to be expelled from the Religion. In addition to this, (it is also major disbelief) the elections which are held with the command of America, under the shade of its war-planes and tank shells. Accordingly, everyone that is involved in these elections – of which its case has been described prior – knowingly and accepting, has disbelieved in Allah the Exalted, and there is no Might nor Power except by Allah.

We should beware of deceivers who speak in the name of parties and Islamic groups, and they urge people to take part in this obstreperous apostasy. If they were sincere then their concern throughout night and day would be to devote themselves to the Religion of Allah the Exalted and to disassociate themselves from the apostate regimes and they would incite the people to Jihad against the Americans and their allies.

If they are unable to do so then their hearts should deny and they should avoid taking part in the programs of the apostates or sitting in the assemblies of apostasy. All that we have mentioned about Iraq fully applies as well to the situation in Palestine. The country is under occupation, and the constitution of the state is a man-made and jahili (ignorant) that Islam is free of, and the candidate Mahmoud Abbas is a Baha’i disbelieving agent.”

The shaykh Abu Yahya Al-Libi may Allah have Mercy upon him, said in speaking about the scholars of evil, “So what is the benefit that has tied your tongues from pronouncing the word of truth, while you pretend to be considerate to it, the tyrant of Bilad Al-Haramayn (the land of the 2 sanctuaries) is rapidly pulling the people towards disbelief and blatant apostasy.”

And he said in the Khutbah of Eid ul-Adha, “It is a must to seclude ourselves from the disbelievers, it is a must to boycott them, it is a must to disassociate ourselves from them, it is a must that they know that we are upon one route and that they are upon another route, we are in one hole and they are in another hole, we are upon one path and they are upon another path, as for mixing and playing with the commands and words of the Shari’ah, then this will lead to a great error and to open corruption.”

And he said, “Either it shall be that the people of belief overcome the people of disbelief and they conquer them and enter them into the Religion of Allah, or that they pay the Jizyah by their hands and they are humiliated in doing so; or it shall be that the people of disbelief overcome the people of belief or that they migrate and the people of belief leave the lands of disbelief, and that is Hijrah (migration for Allah’s sake).”

May Allah have Mercy upon you O shaykh, that is Hijrah, and this is the correct Religion

Sulayman Bu Ghayth said in his khutbah entitled ‘The apostates in Kuwait’, “I say to you – O apostate, if you are against the Islamisation of the state, and against the Islamisation of the system of governance of this country, then I am against the entire system of governance in this country, and the constitution of this country that you cling to is beneath my sandals and my shoes. No, rather by Allah I refuse to step on it and thus become impure, and so cast it into the garbage heap. Know that the constitution of Kuwait is one of disbelief, disbelief, disbelief. And whoever rules by this constitution is a disbeliever. By Allah I shall not cease to uphold this sentence, by Allah I shall never cease; whoever rules by this constitution is a disbeliever.”

Shaykh Abu Mus’ab Az-Zarqawi, may Allah have Mercy upon him, said regarding the methodology of Democracy and its people, “So for these reasons and others, we have declared a fierce war upon this evil methodology, and we have made clear the ruling on the people of this false belief and this way of failure. So all who seek to establish this methodology by aiding and assisting it then he is allied to it and its people, and the ruling regarding him is as the ruling upon those who call to it and clearly accept it, and the candidates for their elections are callers to lordship and to divinity, and those who vote for them have taken them as lords and partners besides Allah, and their judgment in the religion of Allah is that of disbelief and apostasy from Islam. O Allah have I not conveyed? O Allah bear witness.”

This is the Qa’idah of Jihad that we knew of, and this is its manhaj (methodology), and whoever substitutes from it then we substitute them.

This is Al-Qa’idah that we loved, this is Al-Qa’idah that we allied ourselves with, this is Al-Qa’idah that we supported.

This is Al-Qa’idah, this is Al-Qa’idah that terrorised the nations of disbelief and plagued the sleep of the tyrants.

This is Al-Qa’idah that ran through our blood and dwelled in the depths of our hearts, we respected it, we supported it, we revered it, we honoured it and and held it in high esteem; and we were not to obey any but its leadership.

Its leadership themselves are symbols, we do not allow any suspicion, a mere suspicion to pass in the minds of any of us or in the depths of any of us, and thus to slander one of its symbols, or to revile or deprecate one of its leaders by speaking against them.

Yes, and why? Because they are the people of precedence, because they are the people of favour, because they are the people of sacrifice, because they are symbols of the Ummah and its leaders in this time, the revivers of the Religion.

This is our relationship with Al-Qa’idah, the base of Jihad, and because of this the State sent via Abu Hamzah Al-Muhajir a message to the leadership of Al-Qa’idah, confirming in it the alliance of the State to the symbols of the Ummah, the best examples of Al-Qa’idah, and it was to inform them that the united word of the leadership of Jihad in the world was to them, despite the settlement of your organisation upon the land of the State, that the word would remain to you in order to protect the unity of the Mujahidin and to unify their ranks.

For the reasons of all that we have mentioned, the leaders Islamic State remained addressing Qa’idat ul-Jihad with the speech of soldiers addressing their leaders, the speech of a student to his teacher, of an apprentice to his elder, of a young boy to an older man.

The State remained committed to the advices and guidance of the elders of Jihad and its symbols. It was for that reason that the State did not strike the Rafidah in Iran since its establishment, and it left the Rafidah safe in Iran, and tried to restrain its soldiers who were fuming with anger, despite its potential to transform Iran at that time into a pool of blood, and it repressed its rage all these past years bearing the charges of being collaborators with Iran, its bitterest enemy for not having targeted it, leaving alone the Rafidah to enjoy security in compliance with the command of Al-Qa’idah to protect its interests and supply lines in Iran.

Yes, it held back its soldiers and repressed its rage over the years to preserve the unity of the word of the Mujahidin and the unity of their ranks.

So let history record that Iran owes an invaluable debt to Al-Qa’idah.

Yes, and due to Al-Qa’idah as well the State did not operate in Bilad Al-Haramayn, leaving alone Al Salul to enjoy their security, singling out the scholars of the Ummah there and the youth of tawhid who fill their prisons.

Due to Al-Qa’idah the State did not interfere in Egypt, Libya or Tunisia, and it remained repressing its rage and holding back its soldiers over the years, and sadness fills its corners and its surface due to the abundance of vulnerable people calling for its help, the secularists are setting up new tyrants even worse in their disbelief than those who came before them in Tunisia, Libya and Egypt, and the State cannot move the people to unite their word around the word of tawhid, in order to not oppose the symbols and the leadership of Jihad, who served as the best examples of Al-Qa’idah and who took over the global Jihad and took it upon themselves to operate in those countries.

Apologies Amir of Al-Qa’idah, apologies O Doctor…

We have pledged to Allah that we would say the truth wherever we may be, not fearing in the way of Allah the blame of the blamers.

Verily in your most recent speech you caused a misconception amongst the people, and you deluded them to believe in a thing that you strove hard to prove yet it was not proven, nor shall it ever be proven, For you unreasonably released parts of confidential messages via the media, causing us to endure a crime, you committed it and magnified it, and you are the one who shall be asked about it and shall bear its burden.

You strove hard to make people fall into misconception and to delude them by having them suspect a matter, by which placing us in the position of the treacherous, disloyal evil-doers who split the rows of the Mujahidin, it is not for a small soldier like me to respond to someone of your like, to the Amir of Al-Qa’idah, however to the owner of the Truth belongs the right to respond, verily we – and Allah knows – how much our hearts are pressed with pain, and are hit with bitterness due to having to respond to you.

Apologies Amir of Al-Qa’idah

That we voluntarily humble ourselves to you and thus commit to the jama’ah, keen to unite the Muslims, and to re-unify the Mujahidin, even at the expense of our rights and our compromises is a thing and that you compel us, as a consequence to that, to pledge allegiance, and to be subordinate to you, and then holding us accountable for the crime of splitting the ranks of the Mujahidin and the shedding of their blood which you have caused by your acceptance of the pledge of allegiance of the treacherous evil-doer is another thing.

Apologies Amir of Al-Qa’idah

The State is not a branch that is subordinate to Al-Qa’idah, nor was it as such in any day, rather if God decrees to you (speaking about Al-Qa’idah in general) to set foot into the land of the Islamic State, except that you pledge your allegiance to it and that be of the soldiers of its Amir the Qurayshi the grandson of Al-Husayn, as you are today soldiers under the authority of Mulla ‘Umar, it is not valid for an Emirate or State to pledge allegiance to an organisation.

Apologies Amir of Al-Qa’idah

Apologies O Doctor

All that you have mentioned in your statement does not contain within it that which you strove hard to prove and you failed to prove, and if it were present, you would have answered the one who you described as the patient muhajir in one word, and you would have avoided acknowledging that which you forbid.that which you forbid. It is strange, strange indeed!

Whilst we have evidence indicating otherwise from the mouths of the leaders of the State and Al-Qa’idah, and you ahead of them, t is then from your own mouth that the world hears that the organisation has been dissolved in Iraq and pledges allegiance to the State and joined it.

All that you have mentioned in your statement is correct, I will even add on it to you; until very recently, we would answer who asked us about the relationship of the State with Al-Qa’idah that its relationship is one of a soldier to its Amir. But this soldiery, O doctor, was to unite the word of the global Jihad as one, it was not in power in the state, as if it was not binding upon it, neither was it obliged to it. This is but humility, humbleness and an honour to you from us, and we have from events, facts and evidence that which is multiple and similar to what you have said in your statement affirming the nature of this relationship, and that it is not a power within the State.

An example of this – our non-response to your repeated request to stop targeting the general masses of the Rafidah in Iraq due to the judgment that they are Muslims who are excused due to their ignorance. For if we had a pledge of allegiance with you, we would have followed your command even though we might have disagreed on the judgment regarding them and the belief about them. This is what we learned in regards to listening and obeying. If you were the Amir of the State you would have obliged it to commit to your request and you would have isolated those who opposed. Nevertheless we have submitted to your request by not targeting them outside the State in Iran and elsewhere.

For if we had a pledge of allegiance with you, we would have followed your commanded even though we might have disagreed on the judgment

And an example of this – That you did not ask us one day – nor those who came before you – How many are your soldiers? What are your weapons? From where comes your financing? From where are you armed? Do you have that which you eat? Who are your Amirs? Who are your ministers? Your governors, your judges, your scholars? What are your problems? What are your sufferings?

Tell me by your Lord – What have you done for the State if you are its Amir? With what have you assisted it? What did you account it for? With what did you order it and regarding what did you forbid it from? Who did you cut off and who did you entrust upon it?

None of these things happened ever.

So for you is Allah O oppressed State!

And another example of this – That you did not address us nor who preceded you even a day with the address of an Amir to his soldier or in the form of a command ever, you did not address us nor those who preceded you in the form of a command except after the disaster that exploded in Ash-Sham and you distressed the Ummah with your acceptance of the pledge of allegiance of the insidious traitor.

You have placed yourself and your base (ie. Al-Qa’idah) today before 2 unavoidable options:

Either that you continue upon your error and be stubborn and insist upon it, and the splitting and killing amongst the Mujahidin continues in the world

Or, that you recognise your error and your fault and you correct it and you change course

And here we are extending our hands to you again, to be the worthy successor to the best predecessor; for the shaykh Usama bin Ladin united the Mujahidin upon one word, while you disunited them, split them and dispersed them in total dispersion.

We extend our hands to you again and invite you

Firstly – To undo your deadly fault and to reject the allegiance of the insidious, treacherous evil-doer. Enrage the disbelievers by doing so, and cause the believers to rejoice, and stop the blood of the Mujahidin from flowing, for you are the one who saddened the Muslims and allowed the enemies to rejoice over the state of the Mujahidin for you supported the treachery of the insidious one and supported it, you burned the souls, caused the hearts to bleed, you are the one who kindled and fueled the fitnah, and you are the one who shall extinguish it if you want to, God willing.

So reassess yourself and stand with a stance to Allah fixing with it that which you corrupted.

We invite you secondly to correct your methodology, to declare openly the Takfir of the polytheistic filthy Rafidah, and declare openly the apostasy of the Egyptian Army, the Pakistani Army, the Afghani, the Tunisian, the Libyan, the Yemeni and the others from the armies of the tyrants and their supporters , and replace their labels as ‘Pro-American’ and other labels, and calling them by what the Lord of the worlds named them as – tyrants, disbelievers and apostates; and to not manipulate the legitimate commands and the, like in your saying – ‘corrupt rule’, ‘void constitution’ and ‘pro-American army’.

It is enough for you so as to to not lead into great error and wide corruption as we were advised and warned of by Az-Zarqawi, Al-Libi, the leaders of Al-Qa’idah may Allah have Mercy upon them both, and that you call all of the Muslims to Jihad and fighting all (the armies mentioned prior) with a direct invitation to renounce the words and terms which are alien to the Mujahidin such as ‘the popular uprising’ ‘the Intifadah of the masses’ ‘advocacy movement’, ‘the people’, ‘the masses’, ‘strife’ and ‘struggle’ and other words.. Replace them with clear and legitimate Jihad, and A direct invitation to carry arms and renouncing silmiyyah (pacifism) and especially in Egypt to fight the apostate army, the army of Al-Sisi the new Pharaoh of Egypt. And to disassociate from Mursi and his party and to declare openly his apostasy and to stop causing misconception amongst the Muslims. Yes, Mursi the tyrant apostate who went out personally at the head of his army to Sinai, not to wage war against the Jews, rather to wage war against the monotheist Mujahidin there. He crashed by his planes and his tanks their homes and the homes of the Muslims. Yes, that tyrant who in the severity of his hatred for the Mujahidin appointed a Christian Crusader judge to rule upon the ones who were imprisoned from among them, and undoubtedly the sentence given was a death sentence. The apostate tyrant signed upon it in order to quench his hatred of them. So why have you not turned away from him, nor call for retribution against him? ? Rather, you portrayed him as one who is oppressed, you sympathised with him and prayed for him! Or is it that you are pleased with his actions and his constitution that he ruled with? Or with the blood that he spilled of the monotheist Mujahidin who defended the borders in Sinai, and we do not imagine you to be so!

So make clear these matters, verily you have lost capital and you shall not profit!

So go ahead and trust in Allah and make this decision, and waste not the legacy of Usamah, for we have not called you except to legitimate matters, rather matters compulsory upon you

Go ahead so that you may be a wise man, make a decision by which Allah will raise you in status in this world in and in the next, with the permission and success of Allah, and with it address the enemies of Islam, and extinguish by it the fitnah that you were the cause of. Yes, you are the cause of. Yes, you are the cause of it, for you made of yourself and your Qa’idah a laughing stock and a game played in the hand of a young boy, a treacherous evil-doer disloyal to the pledge of allegiance that you did not see, and you left him to play with you like a child playing with a ball. Your prestige has gone and you have lost your history and your glory, so hasten and beware of a bad ending.

Apologies Amir of Al-Qa’idah

This is what is said about you, this is what the Mujahidin from among the Muhajirin and the Ansar are saying about you. So hasten, for the opportunity is still there before you, if you seize it then verily you shall be a wise man, an elder, a leader and a symbol (ie. role model).

Apologies Amir of Al-Qa’idah

We have not ceased to have questions which require your answers, and it should not bother you to answer if we have the right of brotherhood as well upon you, and to end the confusion that has occurred among the people as a consequence of your statement, and perhaps your answers will be a reason for stopping the bloodshed among the Mujahidin.

So we ask you by Allah, that you remind us of the minimum resources of the State that were said to you that we did not have; perhaps we may clarify it to you if you were unaware of it, or that we achieve it if we had lost it.

And we ask you, who are the grandchildren of Ibn Muljim whom you have mentioned in a previous speech and you called upon the Ummah to mobilise against? Who are they that all Muslims are required to stand up against and form a general opinion against? Who are the descendants of the killers of Uthman? We hope that you can clarify this with the clarification of the brave. For your soldiers in Ash-Sham from the Jawlani Front and their allies from Jabhat Ad-Dirar (the Front of harm) and the disbelieving Military Council and the rest of the Sahawat (Awakening councils) understood that the intended were the soldiers of the Islamic State and so all of them complied with your order. They thus made permissible the spilling of the blood of the Muhajirin and the Ansar through your words, and so if you did not mean the soldiers of the State and its Amir then we request from you to clarify it soon in order to save the blood of the Mujahidin that is being spilled because of you. Yes, because of you and your ‘wisdom’.

Who is the grandson of Ibn Muljim that you mentioned, and who are the Haruriyah whom were mentioned by Adam the American?

And if it is the State that was meant, then we have another question which awaits a wise reply.

If we are to remain in Ash-Sham then we are from the Khawarij, Hashashin (Assassins) and Haruriyah “whose grandson will be unsuccessful the in the land of Ash-Sham”.

And if we pull out of Iraq surrendering and escaping then we are upon the Sunnah of the descendants of Al-Husayn Mujahidin

Of people are some that their love is Religion and their hatred is disbelief and being close to them is salvation and protection

And so verily we request from you then for the evidence.

for if you say that you killed so-and-so… to this we say that they killed many more from us, yet you would not describe them with that you have described us with, nor did you weep for one of us. Moreover, this is not evidence.

And if you say – you are fighting Muslim groups… We say – By Allah they began with us the fighting, complaining and crying when we responded to their enmity, and we are still the defenders. So why did you not characterise them with what have characterised us? This as well is not evidence.

As for the independent court that you requested, then we say to you – this matter is not possible, rather unreasonable, it is an incapacitating request from sorts of fantasy.

Why? Because you have divided the Muslims into 2 groups with no third; a group that is with the State and its supporters, and a group with those who are requesting the independent court, so there cannot be found on the face of the Earth an independent, eligible body that both sides will agree to.

Therefore, should I not inform you of that which is better and easier?

A matter that if the Muslims were to do they would achieve with all victory. Is there not among the Muslims a righteous man? Is there not among the Muslims a man who is qualified?

Is there not among the Muslims upon the face of the Earth a rightly-guided man that the Muslims may choose and thus he announces to the public his rejection of the tyrants, and disavowal of disbelief and polytheism and its people, and to declare his hatred towards them and his war against them? So that we may pledge allegiance to him upon that and we appoint him as Khalifah, and we fight whoever disobeys him with those who obey him, in Iraq, Ash-Sham, the Arabian Peninsula, Egypt, Khurasan and all of the Earth, and we thereby put an end to all this fragmentation and differing, and we bring joy to the believers and enrage the disbelievers, and there shall remain no legitimate Emirate other than it.

This is the solution, and there is no solution besides it, and the first duty of the Khalifah shall be the formation of the court that you called us to, this is the only solution. This solution is simple, there exists no impediment in the Shar’iah to prevent us from reaching it. Indeed it is the duty of our era in which the Muslims are falling behind (in implementing). This is our disease and our cure.

As for your appeal to us to leave Ash-Sham, we shall not repeat and say the same again, that this matter is rather out of the question, it is neither possible legitimately, rationally nor realistically. We will never say that Ash-Sham has today become in greater need of the State than it was yesterday, the day after the truce with the Nusayris and selling them the areas. Nor shall we ever say that the areas that are controlled by the Islamic State in Syria are larger than the areas controlled by all of the factions, groups and parties, in their religions and their creeds, and that no law in the areas of the State other than Allah’s Law in which His limits are set, and there is no authority other than His Shari’ah, the prayer is established, the Zakat is paid, good is commanded and evil is forbidden, by honoring the honorable or by dishonoring the dishonored, in spite of those who are proud, and in its corners safety and security was established, by the Favour of Allah alone.

We shall never say this… Rather we say – if it is for the organisation of Al-Qa’idah to be pleased that the Mujahidin voluntarily withdraw from a land that they rule over it with the Law of Allah and they set His limits and they hand it over on a golden plate to the Jarba coalition and his ballot boxes of votes, or to the group of Salim Idris, the gangs of Hayyani and ‘Afash, the criminals of Jamal and Zanki, the Saluliyyah Front and its Sururis, the Front of treachery and insidiousness and its bandits and its hyenas… If Al-Qa’idah is pleased with this, then verily our Lord and our Religion refuse it!

And we say – If you call us to follow the example of Al-Hassan, then where is Mu’awiyah, may Allah be pleased with them both?!!

And if we had with us a Yazid then we would have handed him over, so none shall remain then in the Front of the insidious disloyal traitor amongst the leadership except hyenas?

Thus you should know that 1,000 killers of Hussein is preferable to the Army of the State than leaving an inch in which the Law of Allah rules.

Moreover, Hassan and Husayn, both of them are the masters of the youth of Paradise, may Allah be pleased wit them both.

So we have left to you the squares in Tunisia, Egypt and Libya, and you have surrendered them due to being ‘deficits’ to the ballot boxes.

Attack them O fatherless one for the sake of your father (ie. if you don’t attack then you have no honour like a bastard) so that you would be excused from blame or hold your ground firm like they did

And we await your wise reply by which you put an end to the confusion which you caused by your recent speech, by which through it everyone should know your stance clearly.

Apologies, apologies… Apologies Amir of Al-Qa’idah

Verily the soldiers of the Jawlani Front and the soldiers of Abu Khalid As-Suri have begun to say after your recent statements, “The shaykh has become senile!” Apologies for this frank report, but it is being said among them.

And O you Mujahidin – The bottom line is that the dispute between the Islamic State and the leadership of Al-Qa’idah is a dispute of methodologies, just as the Amir of the organisation said in his recent meeting with As-Sahab foundation. This is the case and it is not about who pledged allegiance to who or who references who, that which the Amir of the Al-Qa’idah organisation strove his self to prove but did not prove nor shall he ever prove.

And when the Islamic State was a part of the global Jihad, and there was dire need for global Jihad, religiously, for a head to lead it, and the leadership of Al-Qa’idah, may Allah have Mercy upon them, were symbols of the Jihad in this era and the people of precedence and favour, the State left for them the leadership of the Jihad across the world, out of respect, consideration, esteem, admiration, reverence, honour and support. So it never exceeded them nor opposed them in a policy outside of their regions, and it addressed them with the address of the leadership and the Amirs.

They also did not oblige it to a command in regards to its internal affairs, rather their saying, may Allah have Mercy upon them, was, “The witness sees that which the absent one sees not.”

Until the doctor Adh-Dhawahiri and the influential ones with him, today made the State a branch of their Qa’idah, and they wanted for it to be upon their methodology which remained buried and subdued outside of Al-Qa’idah, and it did not appear until after the alliance of Adh-Dhawahiri and clearing the field for the American.

So when the State refused that methodology which Adh-Dhawahiri requested of us to change, they declared war against it, and they did not find a pretext nor a cover for the war other than claiming that they are fighting Khawarij , by which the scholars of the tyrants and the rulers fight us.

Accordingly – We request from all of the branches of Al-Qa’idah in all of the regions an official announcement and a clear and explicit stance – What is your opinion regarding the methodology of the Islamic State? And what is your judgment regarding it?

Is it from the Haruriyyah Khawarij, or even worse? That it is hypocritical with people, uses taqiyyah, fights for wanting power and positions? That its status regarding the leadership of the Jihad is like the status of Ibn Muljim? That its methodology is oppressive and it is necessary for the Muslims to fight and to eradicate it from Ash-Sham?

An announcement in which your statements will be written, and about which you shall be asked before Allah. And know that in your silence are words.

“And stop them; indeed, they are to be questioned.” [37:24]

“Their testimony will be recorded, and they will be questioned.” [43:19]

If we were able to remain silent we would have remained silent… If we were able to be gentle we would have been gentle… If we were able to be soft we would have been soft. So let none blame us, for verily we are but defenders and companions of Truth. And let none say that we display in the media what must not be shown… We have not shown anything except as a response and a defence, it was inevitable after what others besides us had shown.

(poetry begins)

We cover our trip with our wealth and possessions and we rise above their money, and we carry from them the weight of their rights and belongings

We stab the people with daggers as they go further from us and we strike them with swords when they attack us

We hit with dark soft spears from the hand of a fighter and we fight them with bright piercing swords

Like we carry the skulls of the heroes (the size of what a camel carries) falling on land full of rocks

We split open the heads of enemies and we cut their necks and their heads come off

We’ve inherited the honour of our forefathers, the tribe have acknowledged and we fight till our honour becomes apparent

We excel with youths that see fighting as honour and our elders have been previously tried in war

We challenge all people who are equal to us in honour and might, and we fight their sons to protect our sons

Other people have never known of us to weaken or to be humiliated in war

(end of poetry)

O Allah, O One Who knows the doer of evil from the doer of good, and the wicked from the righteous, deal with the hypocrites, the traitors and the insidious ones. Expose them in front of all the witnesses and show us in them the wonders of Your Power.

O Allah, protect your servants the Mujahidin in every place, O Allah enable them, O Allah assist them with a firm victory, and grant them a manifest victory, O Allah free their prisoners, and heal their wounds and ease their trials, and accept those who died among them.

And all praise belongs to Allah the Lord of the worlds.

14 comments on “New audio message by ISIS Shaykh Abu Muhammad al-‘Adnani as-Shami – Apologies Amir al-Qa’ida

 1. Hello!

  Quote from al-Adnaani statement:

  “with the command of Al-Qa’idah to protect its interests and supply lines in Iran.”

  For years there has been claims that al-Qa’idah received at least logistic support from Iran and Syria, using al-Qa’idah as a Proxy to fight United States in Iraq, although post-Zarqawi al-Qa’idah leader Abu Hamza denied al-Qa’idah recieving financial aid from Iran. Logistical aid was not in question.
  In the biography of Abu Musab al-Suri, there are even claims that pre-9/11 Abu Musab al-Zarqawi had some sort of resort in Iran.

  So, is there any published information what this al-Qa’idah’s “interests and supply lines in Iran” means geographically? Is it in sunni-dominated Kurdish region in Iran or is Iranian government involved?

  Regards,

  Abdullah R
  Helsinki, Finland.

  • Dawud says:

   The majority of Sunnis live on all sides of the borders in Iran Due to Shiite religious intolerance towards Sunni’s in Iran. Thus it being the only capital in the world without a Sunni Masjid. Shiite Iran have driven Sunni’s away from their central lands, Failings to realize this leaves the borders open to Sunni’s supply lines.

 2. […] ISIS could—and very much wanted to—“transform Iran into pools of blood,” Adnani said. After all, Iran was the “bitterest enemy” of the Islamic State. […]

 3. […] ISIS could—and very much wanted to—“transform Iran into pools of blood,” Adnani said. After all, Iran was the “bitterest enemy” of the Islamic State. […]

 4. […] ISIS could—and very much wanted to—“transform Iran into pools of blood,” Adnani said. After all, Iran was the “bitterest enemy” of the Islamic State. […]

 5. […] ISIS could—and very much wanted to—“transform Iran into pools of blood,” Adnani said. After all, Iran was the “bitterest enemy” of the Islamic State. […]

 6. […] ISIS could — and very much wanted to — “transform Iran into pools of blood,” Adnani said. After all, Iran was the “bitterest enemy” of the Islamic State. […]

 7. […] Islamic State on the other hand is much more affirmative in it’s jihad, it still defines it’s struggle by the US led opposition to it but is more broad, including Egyptians, Libyans, Iranians and Pakistanis as enemies of true Islam. At the same time it’s list of enemies is longer, it’s list of goals is shorter. It wants to restore the “Kalifah” (State) in Iraq and the Levant, and want’s this state to be pure Islam according to the Sunnah. As ISIS spokesman Sheik Al-Adani said: […]

 8. […] Mohammad al-Adnani said the militants were ready to “transform Iran into pools of blood” and described Iran, actively fighting the Islamic State in two countries, as the Islamic State’s “bitterest […]

 9. […] Mohammad al-Adnani said the militants were ready to “transform Iran into pools of blood” and described Iran, actively fighting the Islamic State in two countries, as the Islamic State’s “bitterest […]

 10. […] Mohammad al-Adnani said the militants were ready to “transform Iran into pools of blood” and described Iran, actively fighting the Islamic State in two countries, as the Islamic State’s “bitterest […]

 11. […] While it is true that IS regularly defied al-Qaeda by, for example, attacking Shi’a civilians—the letters from al-Zawahiri and Jamal al-Misrati (Atiya) in 2005 criticizing al-Khalayleh are famous—which is held by IS to show they were independent, it is also true, as Taha Falaha (Abu Muhammad al-Adnani) once put it, that ISI kept “abiding by the advices and directives of” al-Qaeda, specifically on not attacking Iran, where al-Qaeda maintains its key resource pipeline to this day. “Let history record that Iran owes al-Qaeda invaluably,” Falaha had tauntingly added. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s