The Islamic State in Iraq and as-Sham vs. Jabhat an-Nusra ~ A Jihadi Mudfight ?

 

In Syria, since April, jihadi’s do not seem to get along …This post is yet another episode in the almost epic ideological battle between Jabhat an-Nusra (JN) and the Islamic State in Iraq and as-Sham (ISIS). If background is needed I recommend reading earlier posts on this blog or the posts of @ajaltamimi on several blogs or his quotes in “official” media.

Last night a most interesting article / interview got posted on a few Arabic fora. At first it seems we are dealing with a legit interview with a Jabhat an-Nusra Emir in Syria. When we read and analyze the text however, questions do arise.

In this post the text will be published with a brief translation and interpretations …

More importantly, below the actual interview I posted an alleged statement by the journalist, where he denies that this interview ever happened …

The Arabic text:

أجرى مصعب الحمادي هذا اللقاء مع الأمير أبو إدريس في جبل شحشبو بريف حماه

1.jpg

الصورة لصاحب المقال في القاعدة العسكرية لجبهة النصرة في جبل شحشبو

سؤال: ما هي طبيعة العلاقة بينكم وبين ما يسمّى (دولة العراق والشام الإسلامية)؟

الأمير: نحن بريئون منهم وهم بريئون منا, ولسنا لنا دخل بأعمالهم. بل على العكس, نحن نستنكر الكثير منها ونعتبرها غير جائزة, كجريمة اغتيال المرحوم أبو بصير قائد كتائب العز بن عبدالسلام.

نحن نطلب من إخوتنا السوريين الفصل بين جبهة النصرة وبين الدولة, فجماعة الدولة أرادوها إماراتٍ ودول, وهذا ما لم نوافق عليه نحن أبداً. نحن جماعةٌ هدفنا الجهاد في سبيل الله ورفع الظلم عن هذه الأمة, وعندما يسقط النظام النصيري سنجلس مع إخوتنا المجاهدين في الفصائل الإسلامية الأخرى لاختيار شكل الدولة التي يرتضيها الجميع ولن نستثني أحداً أبداً, فالكل قدم دماً ويحقّ للجميع أن يكون لهم رأيهم.

وأريد بهذه المناسبة أن أشير إلى التهويل الإعلامي والحملة المنظمة التي تشنها الولايات المتحدة لتشويه صورة جبهة النصرة. سأقول لك بكل وضوح نحن بريئون من دم الطفل في حلب الذي قتلته دولة العراق وأُلصق زوراً وبهتاناً بنا, وما حصل من جلد الناس في الطرقات في سراقب لا علاقة للجبهة به, وإنما المسؤول عن هذا العمل هو محكمة شرعية ثبت فسادها وتم حللها في نهاية المطاف.

كذلك الأمر بالنسبة لأحداث الدانا واعزاز و إعدامات الرقة وغيرها من الأفعال التي قامت بها الدولة وألصقت دونما وجه حقٍّ بالجبهة. نحن نرفض تصرفات الدولة, ونرى أن المهاجرين العراقيين عندهم الكثير من الجلافة ونحن لا نثق بهم, وهذا من أهم أسباب الانفصال بين الدولة والجبهة. جبهة النصرة الآن في ريف حماه حيث نطاق عملي ليس فيها إلا عدد قليل جداً من المهاجرين, وعناصرنا معظمهم من الشباب السوري من أبناء المنطقة, وهم يقاتلون معنا لرفع الظلم عن أهلهم ولا تعنيهم الدول ولا الإمارات. وأنت تذكر يوم وضعتنا الولايات المتحدة على قائمة الإرهاب, كيف انتفض شعبنا العظيم في جمعة (كلنا جبهة النصرة). لولا انضباط عناصرنا والاحترام الذي يلقونه من الناس وحسن سيرتهم لما وقف معنا شعبنا هذه الوقفة الرائعة.

وبعد سنة ونصف من وجودنا بين الناس ما تزال مسيرتنا متّزنة وسياستنا نفسها, وطالما أن أبا محمد الجولاني هو أميرنا فسوف تبقى الجبهة كما يريدها السوريون.

سؤال: على ذكر الجولاني, وبكل صراحة أسألك: هل هناك فعلاً شخص اسمه أبو محمد الجولاني؟ البعض يقول أن الجولاني ما هو إلا قناع مخابراتي متقن, وأنه مجرد تسجيلات صوتية ترعاها المخابرات السورية.

الأمير: لقد اجتمعت بأميرنا الجولاني مراتٍ عديدة, وهو مجاهد من الطراز الأول, سوري وينتمي لعائلةٍ دمشقيةٍ عريقة. عندما التقيته أول مرة سجدت لله سجدة شكر على هذا القائد التقيّ, الهادئ, الحكيم, المتواضع, المتسامح. أميرنا الجولاني إنسان له كاريزما مميزة, ويجعلك تعجب به على الفور. من يجلس مع الجولاني لساعة, سوف يحب جبهة النصرة من قلبه, ويعلم أن جلّ ما يحكى ويشاع عنها من أساطير التشدد, والتطرف وما إلى ذلك من المصطلحات الغربية ليس له أساسٌ من الصحة.

سؤال: وهل الكلام ينطبق على ما يقال عن قائمةٍ لديكم بنشطاء وقادة بالجيش الحر مطلوبٌ اغتيالهم؟

أية قائمة؟ لم أسمع بذلك أبداً, وهذه الإشاعات يبثها أعداء المسلمين لدب الفرقة والانقسام. والتعليمات التي لدينا من قيادة الجبهة تؤكد على التعاون والدعوة والمحبة بيننا وبين كافة فصائل الجيش الحر والفصائل الإسلامية الأخرى. هناك تعاون دائم بيننا وإن كنا لا نتكلم بذلك في الإعلام كون الموضوع ذي حساسية بالنسبة لإخوتنا في الجيش الحر.

سؤال:ما رأيكم بتشكيل كتائب أحرار الصوفية وكيف تصف علاقتكم بالفئات المخالفة لكم بالعقيدة؟

بالنسبة لكتائب أحرار الصوفية هم غير فاعلين على الأرض. نحن طبعاً نتمنى لهم الخير ونتمنى أن يكونوا أكثر بأساً على العدو. ليت الشعب السوري كلله ينخرط بالجهاد, نحن مع كل من يقاتل بشار الأسد, وبالنسبة لضلالات إخوتنا الصوفية والتي نحن نرفضها رفضاً قاطعاً فإننا سوف نعمل على دعوتهم وهدايتهم, وهم أيضاً لهم الحق بالدعوة ومناقشة أفكارهم. سورية تتسع للجميع.

وإذا كنت تقصد بسؤالك الأقليات الدينية, فنحن ليس لنا علاقة بمن لم يلغ بدماء السوريين, وكما عاش أبناء الشعب السوري لألفٍ وأربعمئة عامٍ بمحبةٍ وسلام سيبقون يعيشون بنفس الطريقة في المستقبل. أما الشبيحة والقتلة من الرافضة وكل فئات الشعب ممن اشتركوا بالقتل والظلم فهؤلاء لا بد أن ينالوا جزاءهم العادل.

وبخصوص ما يقال بحقنا من دعاوى تكفير الناس وما إلى ذلك فهذا من دعاية النظام, ونحن ننفيه جملةً وتفصيلاً, ولا أدل على ذلك من انتشار الأطباء والصيادلة والمهندسين من إخوتنا المسيحيين في البلدات والقرى التي نعمل بها في ريف حماه, ومنهم عندهم عيادات ومكاتب في البلدات والقرى المحررة, ولا يجرؤ أحدٌ على التعرض لهم لأنهم في حماية المجاهدين هم وغيرهم من السكان.

وفي إحدى المرات قمنا بتقديم الذخيرة لإخوتنا في كتيبة القديس جاورجيوس, ففرح أخونا أبو حنا قائد الكتيبة ومازحني قائلاً: أنا منذ اليوم مع جبهة النصرة !

A brief interpretation:

  • When the Emir is asked about the relationship between Jabhat an-Nusra and ISIS he replies by saying both organisations are independent of each other. He continues by saying JN regrets the killing of the FSA commander Abu Basir (Kamal Hamami).
  • ISIS wants an independent emirate but they (Jabhat an-Nusra) actually fight for Syria entirely.
  • He refers to the media campaign, run by the United States, to give Jabhat an-Nusra a bad name. Hereby he mentions the recent executions of civilians in Aleppo, Dana and A’zaz. All of these random killings, he claims, are the work of ISIS.
  • Then he makes one of the weirdest statements; he says too many Iraqi’s are fighting within the ranks of ISIS. He claims that Jabhat an-Nusra doesn’t trust the Iraqi fighters. (These words are actually very strange since it is known that the roots of Jabhat an-Nusra stem to the war in Iraq. The leader of Jabhat an-Nusra, Muhammad al-Jawlani fought in Iraq for years in the ranks of Abu Musab az-Zarqawi. Furthermore the Emir Maybar al-Juburi, one of the top ideological leaders of Jabhat an-Nusra, is himself an Iraqi). He continues stressing the point that most of the fighters in the ranks of Jabhat an-Nusra are Syrian; this point he says is important in the relations with the Syrian population.
  • Another strange thing is the following question of the journalist. He asks the Emir if Muhammad al-Jawlani actually exists. He hereby refers to the media hype around al-Jawlani. He literary asks if it isn’t true that al-Jawlani is just a myth created by the al-Assad regime, that all the statements of the Jabhat an-Nusra leader are just pre-recorded messages from the Syrian security forces. The Emir replies that al-Jawlani most certainly exists; he says he met him several times and that al-Jawlani is a most amable and charismatic top class Jihadi, stemming from an important family from Damascus.
  • The interviewer than asks if it’s true that Jabhat an-Nusra has a hitlist of FSA commanders. A death list, sort of speak, of high ranking officials in the Free Syrian Army. The Emir denies such a list exists, in fact, he says, there’s a high level of continuous cooperation of Jabhat an-Nusra with the FSA and other Islamist rebel groups.
  • When asked what Jabhat an-Nusra’s stance is versus other religious minorities in the rebellion; the Emir claims that Jabhat an-Nusra has no problem with other minorities within the opposition. He says that the people of Syria lived together in peace for over a millenium (he seems to be forgetting about the Crusades and other ethnic clashes in more recent history). The ethnic clashes, he points out, are the work of the regime and Shabeeha. The interview ends with stressing once more that there is a strong unity and cooperation with all groups opposing the regime. An example of this brotherly unity is provided with the statement that Jabhat an-Nusra recently even provided ammunition to a Christian brigade of the FSA.

Conclusion:

This article / interview seems to be legit for an outsider; however as I noted above some very strange elements and details are stressed throughout the text.

The accusations towards ISIS, and the Iraqi fighters in Syria in general, are nothing less than an actual attack. This text seems to be published with one goal only; to drive a wedge between two of Syria’s most important Jihadi groups.

However some of the elements in the text are most certainly correct, I highly doubt if the interview itself is. It would seem we are dealing with another piece of propaganda with one goal only; to weaken the opposition …

Sources:

http://www.all4syria.info/Archive/89829

http://www.muslmnet.net/vb/showthread.php?516079-%D9%84%D9%82%D8%A7%D8%A1-%D8%B5%D8%AD%D9%81%D9%8A-%D9%85%D8%B2%D8%B9%D9%88%D9%85-%D9%85%D8%B9-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D8%B1-%D9%85%D8%B2%D8%B9%D9%88%D9%85-%D9%81%D9%8A-%D8%AC%D8%A8%D9%87%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%B5%D8%B1%D8%A9-%D8%9F%D8%9F%D8%9F

 

Important update:

 

A day after the Dutch journalist Harald Doornbos shared this post on twitter; we got contacted by أبوغادة المكّي who pointed out that the interview actually never took place. He provided me the following http://all4syria.info/Archive/90028

 

The Arabic text:

بسم الله الرحمن الرحيم

إن اللقاء الصحفي الذي تم مع الشيخ أبي إدريس أحد أمراء جبهة النصرة بتاريخ 18/7/2013 هو لقاء افتراضي وغير دقيق مئة بالمئة وأنا أعتذر من جبهة النصرة على هذا الخطأ والتزوير الغير مقصود والذي صدر عني وإن الأمر لم يتعد لقاءً عابراً قدرياً في إحدى المحلات التجارية في ريف حماه مع الشيخ أبي إدريس وسألته ثلاثة أسئلة عابرة سريعة وأجابني عليها بصورةٍ مختصرة وهذه الأسئلة هي:

1. هل الشيخ الجولاني شخصية حقيقية أم وهمية وأجابني أنه شخصية حقيقية وهو شخص سوري وأنا حرفتها إلى دمشقي.

2. هل عندكم مخطط لاغتيال قيادات في الجيش الحر وأجابني الشيخ (لا)

3. السؤال الثالث هل أنتم من قتل الطفل في مدينة حلب وكان الجواب من الشيخ أبي إدريس (لا) ولا نعلم من فعل ذلك.

هذا باللفظ الدقيق نص النقاش العفوي الذي دار بيني وبين الشيخ أبي إدريس وأنا قمت بالتوسع والإضافات حتى صنعت لقاء صحفي حقيقي من هذا النقاش.

أما الصورة التي نُشرت مع اللقاء فيعود تاريخها إلى سنةٍ تقريباً عندما فُتح مقر للجبهة في منطقة ريف حماه حيث زرتهم في مقرّهم وأخذت صورة تذكارية داخل المقر واحتفظت بها واستخدمتها في هذا اللقاء الصحفي.

مصعب الحمادي

The most important passages in this short text:

The meeting with Shaykh Abu Idris, one of the leaders of Jabhat an-Nusra, dated July 18th 2013 actually never took place in this form. He says it his 100% incorrect and apologizes to Jabhat an-Nusra for making this stuff up. He says he met the Shaykh in a store in Hama and asked him three short questions:

  1. Is Shaykh al-Jawlani a real person or is he made up ? The Shaykh answered he was real and a Syrian. The journalist made up that he was Damascene
  2. Is there a plot to execute leaders of the FSA ? The Shaykh answered no.
  3. Is Jabhat an-Nusra responsible for the murder of the child in Aleppo. The Shaykh answered; not that I know.

The journalist continues saying that this was the exact converstaion between him and the Shaykh and that he made up all the rest for sake of the story. As for the photo, he says, it was taken a while back when the offices of Jabhat an-Nusra were opened in the Hama region.

Signed: Mus’ab al-Hamadi

Conclusion:

Quod Erat Demonstrandum I might say. In the original post above I stated that I had serious doubts about the authenticity of this interview. My conclusion above was not entirely correct however; whereas I suspected that this text was written to drive a wedge between Jabhat an-Nusra and The Islamic State in Iraq and as-Sham now it just seems this journalist was just trying to make himself known in reporting on the ideological semi-conflict between JN and ISIS. That or there is a darker side about his statement. Both the interview as the statement are in a grey zone … Anyway this attention is no good for the reputation of Jabhat an-Nusra which is already heavily compromised …

One comment on “The Islamic State in Iraq and as-Sham vs. Jabhat an-Nusra ~ A Jihadi Mudfight ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s