De collectieve verontwaardiging ~ het recht op onzin

Wat er gisteren, 29 november, allemaal passeerde via onze nieuwe (social) media maakt mij lichtelijk, hoe zal ik zeggen, verontwaardigd.

Mijn twitter tijdlijn stond opeens vol met berichten van tweeps allerhande over het internet in Syrië. Mensen die al maanden weten wat er gaande is (doorgaans door mijn quasi spam over de – ja, laat me het woord gerust gebruiken – genocide ginder). Mensen die nooit een poot hebben uitgestoken. Misschien lezen ze mijn berichten en slikken de verontwaardiging in ? Eerder lijkt me, shit, daar is die zager over Syrië weer …

En dan gebeurt het; het internet wordt afgesloten in Syrië, opeens schiet de halve wereld wakker, niet alleen wij Vlamingen, maar Britten, Amerikanen, zelfs Palestijnen, zijn zwaar ontdaan door het ontnemen van een fundamenteel mensenrecht: het recht op internet … Het recht om (doorgaans) onzin met elkaar te delen.

Of zie ik het te zwartgallig in ? Reageert de halve wereld opeens omdat de middelen van de “sociale” Arabische Revoluties ontnomen zijn ? Ligt er iemand wakker van de Syrische activisten die elke dag opnieuw de gruwel posten in de hoop zo de wereld te betrekken ? Of is het toch maar gewoon het eerste; de verontwaardiging om iets wat we op onszelf reflecteren ? Stel u gewoon voor dat je het opeens zou moeten stellen zonder internet … Geen facebook, twitter, …, de catastrofe; waar is opeens mijn virtuele boerderij naartoe ? Hoe kan ik nu inchecken bij de bakker ? En dies meer …

Het is bij deze genoteerd dat recht op internet ons meer waard lijkt te zijn dan de tienduizenden die al gedood werden in hun strijd voor een vrij Syrië. De tristesse en het ongeloof in de mens(elijk)heid overvallen me weer een tikje harder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s